Новини от Zentiva

Нобелов лауреат награждава чешки студенти за изследване на взаимодействия между рака и лекарствени продукти

Жан-Мари Лен, Нобелов лауреат по химия, на 22 юни връчи Наградата на Sanofi за фармация на чешки аспиранти за изследователската им работа в три научни изследвания, посветени на взаимодействието между рака и лекарствени продукти, както и предклинично разработване на лекарства.

Спечелилите наградата студенти са от фармацевтичния факултет в Храдец Кралове, медицинския факултет в Оломоуц и Института по макромолекулярна химия, които заедно с признанието, получиха 100 000 крони, както и стаж в престижна лаборатория във Франция.

Състезанието за талантливи студенти по фармация се организира от френското посолство в Прага в сътрудничество с Групата Sanofi от 2009г.

“Групата Sanofi инвестира около 700 милиона крони в научни изследования в Чехия и част от тези средства отиват за университетска изследвателска дейност,” обяснява Филип Хруби, говорител на Групата Sanofi в Чехия, като добавя, че всяка година авторите на двете най-добри научни работи получават възможност за стаж във водеща френска лаборатория. Освен това всяка година Sanofi разпределя 100 000 крони между класираните на първите три призови места.

“Интересът на студентите към състезанието непрекъснато нараства, заедно с качеството на изпратените проекти,” каза Рашид Махлуфи, аташето по наука и висше образование във френското посолство в Прага и един от членовете на експертното жури.

Наградата беше връчена на победителите от проф. Жан-Мари Лен, ученият, който през 1987г., заедно с двама колеги, спечели Нобеловата награда за откриването на синтетичната макроцикличност със структурно-специфични взаимодействия с висока селективност при свързващи йони и молекули.

Тази година журито прояви най-голям интерес към работата на Ева Козиолова от Института по макромолекулярна химия към Чешката академия на науките. В нея тя изследва възможностите за лечение на тумори, които не включват нежелани странични ефекти. Второто място отиде при Томаш Смутни от Факултета по фармация в Храдец Кралове, който е прекарал последните години в изучаване на ензими, които допринасят в значителна степен за лекарствения метаболизъм и са основата за голям брой взаимодействия между лекарства.

“Наградата е несъмнено начин да станеш по-известен в по-широката научна общност. Част от наградата е финансирането на стаж в една от научните лаборатории във Франция. Много бих желал да установим ползотворно научно сътрудничество и да задълбоча познанията си в областта на молекулярната фармакокинетика”, каза Смутни, като добави, че за него е голяма чест да получи наградата при толкова силна конкуренция.

Кристина Красулова от Палацки университет в Оломоуц, която зае трето място, изрази същото мнение. “Беше оспорвано състезание. Това ме прави да се чувствам още по-щастлива от наградата.” “Възможността да представя резултатите от моята научна работа на английски пред група от експерти беше един безценен опит” сподели тя. Церемонията по връчването на научните призове от френското посолство в Чехия се проведе в Буквойския дворец, седалището на френското посолство, в присъствието на Негово превъзходителство Жан-Пиер Асвазадурян, френският посланик в Чехия.

Призове от Наградата от Sanofi за фармация – 2016г.

Място Име Месторабота Заглавие на изследването
1. Ева КОЗИОЛОВА Институт по макромолекулярна химия, Чешка академия на науките „Разработване на полимерни съединения на лекарства, ефективни при лечението на силно устойчиви твърди тумори“
2. Томаш СМУТНИ Факултет по фармация в Храдец Кралове – Charles University в Прага „Нови in vitro чернодробни модели за предклинична разработка на лекарства“
3. Кристина КРАСУЛОВА Факултет по медицина, Палацки университет в Оломоуц „Енантио-специфични взаимодействия между клинично използвани лекарства и чернодробен цитохром P450“

Обновяване: 7 февруари 2017

Zentiva е третата* най-голяма и бързо разрастваща се компания за генерични продукти в Европа.