Новини от Zentiva

27 януари 2020    /    Новини

Zentiva празнува впечатляващите научни постижения на The Parc през 2019 г.

ПРАГА – 27 януари 2020 г. : Zentiva приветства Фармацевтичния център за приложни изследвания (The Pharmaceutical Applied Research Center – The Parc) в централата си в Прага, за да отпразнува първата годишнина от наградите „The Parc”. The Parc е уникална изследователска платформа, предназначена да подготви бъдещите поколения фармацевтични учени и инженери. В момента програмата включва двадесет и девет студенти, а през 2019 г. са постигнати изключителни резултати: 16 публикации, едно заявление за патент, 30 презентации на конференции, шест пленарни и тематични лекции, осем стипендии за изследователска работа и петима студенти, завършили своето обучение.

„2019 г. беше изключително успешна. Бих искал ясно да подчертая енергията, която всички наши партньори влагат в проекта. Понастоящем има 29 докторанти в програмата, а това, което е наистина важно, е съвместният надзор, който студентите получават както от научни / академични, така и от индустриални ръководители. Това създава уникална комбинирана индустриално-академична среда, което е силата на The Parc за 2020 г. и за в бъдеще”, казва Ондрей Дамер (Ondrej Dammer), оперативен директор на The Parc.

Проф. Франтишек Щепанек (František Štěpánek), научният директор на The Parc, добави: „Чувствам се много горд, особено от студентите. Имах възможността да ги видя как се развиват в продължение на няколко години от млади студенти, присъединили се към The Parc, които след това станаха магистри, а след това се присъединиха към докторската програма. Наистина е удовлетворяващо да видим напредъка, който са постигнали, както като личности, така и като професионалисти и, разбира се, като учени.

Тази година наградите „The Parc” отидоха при двама млади таланти. Дениса Лизонова (Denisa Lizonova) беше удостоена с награда „Избор на студентите за 2019 г.” (Student Choice Award 2019) за своя проект на тема „Модифицирани липозоми за доставка на лекарствени средства” (Modified Liposomes for Drug Delivery), а Войтех Климса (Vojtech Klimsa) получи наградата „Избор на експертите за 2019 г.” (Expert Choice Award 2019) за работата си върху „Скрининг а висока пропускателна способност на формулировки, направени чрез процес на пулверизиране” (High Throughput Screening of Spray-Dried Formulations). И двете награди са спонсорирани от Zentiva.

Павел Себек (Pavel Sebek), директорът по развитие на Zentiva и един от основателите на The Parc, припомни неговата история и растеж от една идея, родена преди 5 години: „Ние сме толкова горди от постигнатото до момента. Комбинацията от научно обучение на най-високо ниво в съчетание с развитието на индустриални, бизнес и лидерски умения е не само уникална, но и призната в цяла Европа. Бъдещето е в ръцете на нашата млада и креативна група от студенти, които имат амбицията и уменията да са на върха на фармацевтичната наука и технологии и са заредени с енергия, за да дадат своя принос към фармацевтиката. Това, което ме прави особено горд, е, че някои от студентите решиха да работят за Zentiva след завършването на програмата „The Parc” и станаха важни членове на нашия международен екип по развитие.

За The PARC

Иницииран от Zentiva, The Parc е създаден в сътрудничество с трима академични партньори: Университета по химия и технологии Прага, Научния факултет на Карловия университет и Институтът по органична химия и биохимия на Чешката академия на науките. Тази изключително успешна инициатива обедини нарастващия брой таланти с водещите фармацевтични и академични експерти, които работят заедно за ускоряване на иновациите в изследванията и развитието на лекарствените средства.

The Parc предлага академично образование от световна класа, съчетано с практически и бизнес опит под ръководството на учени, инженери и мениджъри както от академичните среди, така и от фармацевтичната индустрия. Той дава възможност на студентите да получат следдипломно обучение по фармацевтични науки, създавайки мост между химията, фармацевтичните технологии, биофармацията и клиничните изследвания. Резултатите от изследванията на студентите често се прилагат директно в продукти от реалния свят, пуснати на пазара, за да помагат на пациентите. Сътрудничейки си с академични партньори в цяла Европа, The Parc също така предлага командировки за студенти и обмен на опит в научните изследвания под надзора на най-добрите учени-преподаватели.

Повече информация за The Parc можете да намерите на www.theparc.eu.

За Zentiva

Zentiva е производител на висококачествени лекарства на достъпни цени, обслужвайки пациенти в Европа и извън нея. Със своя отдаден екип от повече от 3000 души и мрежа от производствени обекти – включително водещи обекти в Прага и Букурещ – Zentiva се стреми да бъде защитник на маркови и генерични лекарства в Европа, за да помага по-добре на ежедневните потребности на хората в областта на здравеопазването.

В Zentiva стремежът ни е здравеопазването да бъде право, а не привилегия. Повече от всякога хората се нуждаят от по-добър достъп до висококачествени лекарства и здравеопазване на достъпни цени. Работим в партньорство с лекари, фармацевти, търговци на едро, регулатори и правителства, за да предоставяме ежедневните решения, от които всички ние зависим.

Научете повече за Zentiva на www.zentiva.com.

Лице за контакт с медиите:

Инес Виндиш (Ines Windisch)
Ръководител на отдел „Корпоративни въпроси и човешки ресурси”
ZENTIVA GROUP, a.s.
U Kabelovny 130 – 102 37 Прага 10 – Чешка република
мобилен тел.: (+420) 601 341 444
ел. поща: ines.windisch@zentiva.com

Zentiva е третата* най-голяма и бързо разрастваща се компания за генерични продукти в Европа.